Međunarodni dan mladih 2015

Međunarodni dan mladih 2015

Savjet mladih Grada Biograda na Moru povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih 12. kolovoza (srijeda) 2015. godine priređuje kulturno – zabavni program na rivi ispred gradske luke (obala kraja P. Krešimira IV.) s početkom u 21:00 sat.

Međunarodni dan mladih namijenjen je populaciji koja čini trećinu ukupnog svjetskog stanovništva. Upravo stoga Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) Rezolucijom 54/120 usvojila je, 17. prosinca 1999. godine, preporuku Svjetske konferencije ministara za mlade (Lisabon, 8. do 12. kolovoza 1998. godine) da se 12. kolovoza proglasi Međunarodnim danom mladih.

Mladi su društvena skupina koju u Republici Hrvatskoj, prema Nacionalnom programu djelovanja za mlade, čine svi građani Republike Hrvatske u dobi od 15 do 29 godina. Međunarodni dan mladih prilika je za ukazivanje na potrebe mladih i njihova prava. Diljem svijeta povodom toga dana održavaju se razne tribine o nezaposlenosti mladih, razni koncerti, manifestacije, kulturna događanja, humanitarne akcije, te mnoga druga događanja koja uključuju sudjelovanje mladih, njihovih udruga i državnih institucija.

Prvi Međunarodni dan mladih obilježen je 2000. godine, a zamišljen je kao prilika da se privuče pažnja na globalne probleme mladih kao što su obrazovanje ili zapošljavanje, prepoznaju njihovi potencijali i planiraju načini uključivanja mladih u procese razvoja društva.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana mladih Savjet mladih Grada Biograda na Moru posjetitelji će se moći poslužiti tradicionalnim dalmatinskim kolačima: kroštulama i fritulama, a u suradnji sa Udrugom „Osmijeh“ iz Biograda na Moru sudjelovat ćemo u akciji prikupljanja plastičnih čepova kao reciklažnog otpada u humanitarne svrhe.

Nastupaju:
Mlada pjevačica Lana Orlović
Plesna grupa „First dance“
Band “ŠKABELIN” (Biograd na Moru)