Upoznavanje s kulturnom baštinom

Upoznavanje s kulturnom baštinom

Savjet mladih biogradskog Gradskog Vijeća, obogatio je svoj program novim aktivnostima. Jedna od prvih novina koju su ovih dana i proveli u djelo jeste rad s mladima, a na planu bolje osvještenosti o vrednotama kulturne baštine grada i okolice.

Riječ je o iznimno bogatoj kulturnoj baštini ovog područja, o kojoj se na žalost ne zna dovoljno, kazali su nam ovom prigodom predsjednica Savjeta mladih Angela Šarić i dopredsjednik Antonio Mikulić. Ideja da među mladima pokrenemo neku vrstu radionica odnosno predavanja na tu temu, prihvaćena je i u suradnji sa osnovnom i srednjom školom grada Biograda te Zavičajnog muzeja Grada. Cilj nam je da se ovim programom obuhvatiomo što veći broj mladih koji će kroz posjet muzeju i prigodna predavanja saznati nešto više o povjesti svoga grada, a usvojena znanja biti će svima bez sumnje od velike koristi. Za početak u ovaj program uključili su se viši razredi osnovne, te učenici srednje škole, a kroz svaki posjet muzeju i stručno vodstvo i predavanje naučiti će nešto više ili pak obogatiti već postojeća znanja, kazali su organizatori.

Prva skupina posjetitelja muzeju bili su učenici 2. B razreda biogradske srednje škole, koji su došli u pratnji njihovih profesorica Anite Dominis Šestan i Davorke Demo. U prostorijama muzeja dočekala ih je Marina Ninčević muzejski pedagog te ih ukratko upoznala sa poviješću grada. Predstavila im je muzejske zbirke i brojne eksponate koje one sadrže, a između ostalog i arheološku zbirku te posebno „Teret s potopljenog broda iz 16. stoljeća“ koji je iznimno vrijedan eksponat, a potječe iz arheološkog nalazišta Gnalić.
Istodobno im je predstavila izložbe koje su postavljene u muzeju, od kojih i zložba Orijentalnog oružja Hrvtaskog povijesnog muzeja iz Zagreba pod nazivom „Za Slobodu zlatnu“.
Mladi su sa zanmimanjem pratili izlaganje i izložene eksponate, a kod ženskog djela posjetitelja posebnu pozornost privukao je stari nakit. I u narednim susretima s mladima nastojat ćemo im na zanimljiv način predstaviti naša najveća i najznačajnije povjesna i kulturna blaga, jer ona to doista i zaslužuju, kazala nam je muzička pedagoginja Marina Ninčević.

upoznavanje_s_kulturnom_bastinom_01 upoznavanje_s_kulturnom_bastinom_02 upoznavanje_s_kulturnom_bastinom_03 upoznavanje_s_kulturnom_bastinom_04 upoznavanje_s_kulturnom_bastinom_05 upoznavanje_s_kulturnom_bastinom_06